rsz_cvjetni_stupovi

Temeljem Odluke o komunalnim djelatnostima napodručju Grada Krka ("Službene novine Primorsko-goranske županije" broj 7/17) Vecli d.o.o. su povjereni poslovi održavanja javnih zelenih površina.

 
Voditeljica krajobraznog uređenja:

Vanda Dunato, dipl. ing. agr. - ur. kraj.

e-mail: vanda.dunato@vecla.hr

O javnim zelenim površinama

Osnivanjem Trgovačkog društva Vecla d.o.o. 1998. godine započelo se intenzivno planiranje i uređenje zelenih površina Grada Krka po Programu godišnjeg održavanja površina zelenila.

Stručno održavanje i uređenje u svojim počecima objedinilo je dvadesetak krčkih zelenih površina. Veli i Mali park, prostor Krušije, šetalište Sv. Bernardina, Trg Bana Josipa Jelačića, park Kamplin i td.

Postojeće površine kvalitetom su se podigle na višu razinu te se konstantno javlja potreba za uređivanjem novih. 

Prisjetimo li se samo šetališta Sv. Bernardina gdje se prostor očistio od viška šarenila te se s vremenom pretvorio u jedno od biljem najbogatijih krčkih površina. Veli park je, uz velike nadogradnje od osnovnog Idejnog projekta uz izradu navodnjavanja, održavanja i obnove površina te postavljanjem spomenika Palima za domovinu, sačuvao svoju temeljnu klasičnu strukturu koja je bitna poveznica 'starog i modernog'.

Park Kamplin je jedan od najznačajnijih krčkih parkova čija povijest datira još iz 1864. godine kada je u dogovoru između općine i krčke biskupije na mjestu nekadašnjeg samostana Sv. Klarise uređen gradski park. Specifičnost ovog parka je i u tome što se nalazi unutar zidina srednjevjekovnog grada te na našoj obali nema drugog takvog primjera. 2004 godine park je u potpunosti obnovljen po projektu ovlaštene krajobrazne arhitektice Dobrile Kraljić. 

Kružni tok u centru grada također je imao svoje veće preobrazbe, naročito 2007. godine kada je nastala danas vidljiva crta uređenja ('igra valova i žala'). 

Danas Vecla d.o.o. učestalo uređuje četrdesetak javnih zelenih površina među kojima kao 'nove' svakako treba spomenuti Park šumu Dražica. Veliki projekt iz 2007.g. koji je još uvijek u fazi realizacije, a njegovu perivojnu vrijednost uočili su još 20-tih godina prošlog stoljeća kada je u sklopu tadašnjeg hotela nastao prvobitni park.

Unutar projekta uređenja Prilaznih kružnih tokova državne ceste spadaju kružni tok na ulazu u Grad Krk sa simbolom grada (vizura starog dijela grada sa zvonikom) i kružni tok Sv. Dunat iz 2011. godine. 2015. se započelo uređenje poteza uz državnu cestu Lizer - Krk, sadnjom drvoreda pinija te nastavno uređenjem parka autohtonog bilja. 

Tijekom godina Vecla d.o.o. je uredila i glavna gradska parkirališta sa popratnim zelenim površinama u Nikolićevoj ulici i na Portapizani kao i kompleks štandova na autobusnoj stanici u Krku. 

2012. godine preuređen je Trg Krušija te mu je nadodan kip krčke Pralje.

Za grad je značajna i 2017. godina kada se započelo sa uređenjem stare gradske jezgre dodavanjem novih cvjetnih vaza, klupa i koševa za smeće.

Kao jedan od gradskih detalja potrebno je spomenuti cvjetne stupove na Trgu Kamplin koje je Vecla d.o.o. poklonila gradu povodom svoje 15. godišnjice te ih svake godine za Dan Grada Krka ponovo uređuje. 

U ovom razdoblju od dvadeset i jedne godine, Vecla d.o.o. je posadila više stotina komada drveća te više tisuća komada grmova od kojih najviše broji mediteranskog.

 

DCIM101GOPRO
FK3A5363
rsz_img_8202
rsz_cvjetni_stupovi